Radanvarsi

Kiskoliikennettä kuvaamassa

Etusivu Tietoa sivustosta Kuvat Linkit

Kuvagalleria lyhyesti

Tämän kuvagallerian materiaali on kuvattu vuodesta 2012 eteenpäin ja tulee aikanaan sisältämään kuvia jokseenkin kaikista maakunnista (pl. Ahvenanmaa) ja kaikilta valtion rataverkon rataosilta (ainakin melkein). Kuvagalleria on perustettu 4.7.2025 ja sinne on lisätty sisältöä siitä asti. Kuvien lisääminen ei ole tapahtunut alueellisessa, kronologisessa eikä mielenkiintoisuusjärjestyksessä vaan ihan puhtaasti fiilispohjalta. Siihen, että kuvagallerian sisältö kattavasti kuvastaa kaikkea mielenkiintoista, mitä olen vuosien varrella kuvannut, tulee viemään aikaa ja se tulee tuskin koskaan aivan täysin toteutumaan.

Omat kiinnostuksenkohteeni ovat pääasiassa teollisuusraiteet, ratapihat sekä arkipäivän tavaraliikenne, joten kuvagalleria tulee luultavasti tarjoamaan eniten näistä kiinnostuneille. Kuvagalleria sisältää myös materiaalia henkilöliikenteestä, hylätyistä radoista, asemista, varikoista ja niin edelleen, joten kiinnostipa mikä tahansa rautateihin liittyvä asia, tämä galleria tulee tarjoamaan sinulle luultavasti ainakin jotakin.

Kuvagalleriaan on tarkoitus tulla myöhemmin kuvia myös urbaanista raideliikenteestä, sekä joidenkin ulkomaiden raideliikenteestä, mutta niiden lisääminen ei ole tällä hetkellä prioriteetti.

Galleriaan ei ole tulossa videomateriaalia. Sitä suosittelen etsimään YouTube-kanavaltani.



Albumit

Kuvagalleria koostuu albumeista. Kaikki sivustolla olevat kuvat ovat osa jotain albumia.
Kuvat on jaettu albumeihin kuvanottopaikan mukaan. Albumit on nimetty pääsääntöisesti joko liikennepaikan tai sen osan mukaan. Poikkeuksena on kuvat, jotka on otettu valtion rataverkon ulkopuolella sekä erilaiset teollisuusraiteet, esimerkiksi Pilkko (Joensuu), joka virallisesti on osa Onttolaa, mutta jonka sijoittaminen Onttolan alle tuntuisi silti hivenen erikoiselta.
Albumin nimeen on usein kirjattu perään suluissa paikkakunta, yllä mainitulla tavalla. Tavoitteena on helpottaa kuvien löytyminen paikoista, joissa on useita liikennepaikkoja tai paljon syrjäraiteita, sekä osiinjaetuilta liikennepaikoilta. Se, mikä lasketaan samaksi paikkakunnaksi ja mikä ei, on tässä kuvagalleriassa määritelty melkoisen mielivaltaisesti.

Mitään kiveenhakattuja sääntöjä albumeiden nimien suhteen ei ole, vaan periaatteet joustavat tapauskohtaisesti. Tavoitteena on tehdä kuvista mahdollisimman helposti löydettäviä, eli että hakutoimintoa käyttämällä haluamansa albumi olisi mahdollista löytää. Haun lisäksi albumeita voi myös ihan vain selata gallerian etusivulta.



Kuvien järjestys

Kuvien oletusarvoinen järjestys on niiden kuvauspäivän mukaan uusimmasta vanhimpaan, tai teknisesti ilmaistuna se on tiedostonimen mukaan, mutta kuvien tiedostonimeen on lisätty niiden ottamisen ajankohta, joten lopputulos on sama.

Toistaiseksi kuvia haettaessa ne saattavat asettua jokseenkin satunnaiseen järjestykseen. Tämä vika on tarkoitus korjata, mutta en ole vielä onnistunut murtamaan tätä pähkinää.



Avainsanat

Helpoin tapa hakea asioita kuvista ovat avainsanat. Avainsanan klikkaaminen hausta tai kuvan alta antaa näkyviin kaikki sellaiset kuvat, joissa on avainsanan osoittama elementti, oli se sitten jokin kalustotyyppi tai vaikka asemarakennus.
Oikean avainsanan löytämisen helpottamiseksi hakuvälilehdeltä löytyvästä aakkosellisesta avainsanalistasta suuren osan avainsanalistasta edessä on jokin laajempi kategoria. Näitä ovat:
infra = mikä tahansa kiinteä asia rataverkolla tai sen varrella, esimerkiksi infra_laskumäki ja infra_veturitalli.
jt = junatyyppi, eli esimerkiksi jt_Veturijuna tai jt_Vaihtotyö (vaikka teknisesti Vaihtotyö ei olekaan juna).
jyv = junayksikkö, valtion rataverkon tunnus. Eli esimerkiksi jt_Sr1 tai jt_Dr45.
jym = junayksikkö, muu tunnus. Eli esimerkiksi Move66 tai Otso1.
op = operaattori, eli jokin junia operoiva instanssi. Esimerkiksi op_VR löytää kuvat joissa on VR:n juna ja op_Fenniarail kuvat, joissa on Fenniarailin juna.
juna = yksittäinen, jollain tapaa mielenkiintoinen junavuoro. Esimerkiksi juna_ilomantsilainen -avainsanan takaa löytyvät kaikki kuvat Ilomantsin tavarajunista.

Junatyypeistä on huomioitava, että lähtökohtaisesti kaikissa matkustajajunakuvissa on tarkan matkustajajunatunnisteen (esim. jt_InterCity) lisäksi tunnisteena jt_Matkustajajuna ja kaikissa tavarajunakuvissa tarkan tunnisteen (esim. jt_Lähiverkkojuna) lisäksi tunnisteena jt_Tavarajuna. Tarkoituksena on helpottaa kaikkien matkustajajunakuvien ja kaikkien tavarajunakuvien löytämistä. Tavarajunien tarkka tunniste voi myös ajoittain olla virheellinen, sillä tavarajunien tarkat tunnukset eivät ole julkisia ja sen joutuu usein päättelemään tai jopa arvaamaan.

Muista avainsanoista nostaisin vielä esille avainsanan rautatiearkeologia, jonka alta löytyvät kaikki kuvat hylätyistä radoista sekä purettujen ratojen jäänteistä, samoin hylätyistä rautateihin liittyvistä rakennuksista ja muusta vastaavasta.



Vapaasanahaku

Kuvia voi hakea myös ihan vain kirjoittamalla hakusanan, joka voi esiintyä kuvan otsikossa, kuvatekstissä, avainsanoissa tai tiedostonimessä tai albumin nimessä. Hakiessa voi valita, hakeeko joko JA-tyyppisesti, jolloin hakutulosten on sisälltetävä kaikki hakusanat, tai TAI-tyyppisesti, jolloin hakutuloksen on sisällettävä jokin hakusana. Esimeriksi voi hakea TAI-valinnalla Dv12 Dr14 avainsanoista, jos haluaa nähdä kuvia, joissa on jompikumpi veturi, tai 201909 tiedostonimestä, jos haluaa nähdä kaikki kuvat syyskuulta 2019.



Ei muuta kuin mukavia selaushetkiä!